Hoe onderhoud ik kunstgras?
Kunstgras heeft geen onderhoud nodig... Uhm... dat is niet helemaal waar. Kunstgras heeft wel degelijk onderhoud nodig mocht u er zo lang mogelijk van kunnen genieten. Het onderhouden van de kunstgrasmat vergt niet veel tijd maar het moet wel gebeuren.
Hoe onderhoud ik kunstgras in de tuin?
Wanneer u het kunstgras niet onderhoud dan zal het kunstgras eerder slijten. Neem als voorbeeld de bestrating in de tuin. Deze veegt u ook af en toe en wanneer er onkruid tussen de tegels groeit haalt u dat weg. U kunt dit vergelijken met het onderhouden van kunstgras. Wanneer u uw kunstgras wat onderhoud biedt verlengt dit de levensduur van de grasmat.
Wanneer moet dit gebeuren en wat moet ik doen?
- Houdt het kunstgras schoon
- Borstel uw kunstgras op
- Zand het kunstgras in met instrooizand
- Verwijder mos waar en wanneer nodig
1-Schoonhouden van kunstgras
Zorg dat er geen rommel op het gras achterblijft. Dit is een van de belangrijkste dingen. Speelgoed, viezigheid, rommel et cetera dienen verwijderd te worden van het kunstgras wanneer deze niet gebruikt worden.
2-Borstelen van kunstgras
Wanneer het kunstgras gelegd wordt, borstelen we dit op met de borstelmachine. Hierdoor komen de sprieten mooi rechtop te staan. Bij het gebruik van kunstgras kunnen sprietjes iets plat gaan liggen. Door het kunstgras een paar keer per jaar op te borstelen met een kunstgras bezem / harde bezem zorgt u ervoor dat de sprieten weer rechtop komen te staan. Zorg dat u tegen de vleug van het kunstgras in veegt. Maar bij het eraf vegen van blaadjes juist met de sprieten mee.
3-Inzanden van kunstgras
Door uw kunstgras in te zanden met instrooizand komen de sprieten mooi rechtop te staan. Het zand zorgt voor een stevigheidslaagje onder in de grasmat waardoor deze steun geeft aan de sprieten. Daarnaast zorgt het er ook voor dat er gewicht op de grasmat komt. Hierdoor blijft het kunstgras mooi, strak liggen en zorgt voor stabiliteit.
Bij intensief gebruik dient dit elk jaar gecontroleerd te worden zodat er, wanneer nodig, extra zand ingeveegd kan worden. Dit zand ik speciaal gedroogd en rondgebrand, dus niet elk type zand is geschikt.
4-Mos verwijderen uit kunstgras
Ook als er mos in kunstgras zit kan dit opgelost worden. Mos groeit overal, dus het kan ook in kunstgras groeien. Dit tegengaan is lastig, maar de oplossing is simpel!
Met een speciaal middel wat bijvoorbeeld te verkrijgen is bij de Boerenbond kan dit mos weggehaald worden. Mocht u dit door ons uit willen laten voeren dan bieden wij speciale kunstgras onderhoudsbeurt aan.
Voorkomen is beter dan genezen!
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de juiste kunstgras soort te kiezen welke gechikt is voor uw situatie. In een tuin met spelende kinderen heeft het kunstgras meer te verduren dan een voortuin waar bijna niet over gelopen wordt. Daarnaast is ook de aanleg erg belangrijk.
- Keuze van de juiste kunstgras ondergrond
- Juist soort kunstgras voor situatie
- Goede instrooizand en juiste hoeveelheid gebruiken
Al deze punten zorgen ervoor dat er langer van het kunstgras gebruik gemaakt kan worden. Zorg er dus voor dat u goed nadenkt over wat er de komende jaren met het kunstgras gaat gebeuren zodat de juiste keuze gemaakt kan worden.
Dus het onderhouden van kunstgras zorgt voor een langere levensduur en een mooiere kunstgras mat.