Kunstgras en mieren in het gazon en de tuin
Kunstgras en mieren, hoe gaan deze twee samen?
Mieren kunnen voor veel overlast zorgen in de tuin. Deze kleine beestjtes zorgen voor verakkingen aan bestrating en kale plekken in het gazon. Dit kan het plezier wat je hebt van de tuin snel doen bederven. Een paar mieren zijn in het begin nog onschuldig maar het zijn er snel meer en uiteindelijke ben je elke week bezig met het bestrijden van de mieren en geniet je niet meer van je tuin en het groen gras gazon.
Kunstgras tegen mierenoverlast
Mieren kunnen voor veel overlast zorgen. Denk aan afstervend gras, verzakkingen in bestrating, mierenbeten of zelfs een luizenplaag. Je kan er van alles aan doen maar vaak komen ze gewoon terug.
Een natuurgazon heeft een voedende en zachter bodem waardoor mieren dit ideaal vinden om hier een nest te bouwen. Een ondergrond onder kunstgras kan het beste gemaakt worden van betongranulaat. Eventueel kan er ook geel of witzand gebruikt worden maar dan moet de dikte van de onderlaag dikker zijn. Neem contact met ons op of lees meer over de kunstgras ondergrond.
Wanneer je er zeker van wil zijn dat je geen last meer hebt van mieren onder het kunstgrsa dan zou je een ondergrond van beton moeten storten. Het nadeel hiervan is dat deze kan gaan scheuren door bijvoorbeeld vorst en er dan brokken ontstaan en je dit gaan zien in het kunstgras. Het ligt dan niet meer egaal. Daarom gebruiken wij betongranulaat. Dat is een zandsoort van gezeegd betonpuin. Dat zeven we dan op 0 tot 4 mm. Hierdoor is het goed aan te trillen, super strak, sterk en vlak. Hierop gaat dan een drukverdeeldoek waarna het kunstgras leggen kan beginnen.
In het betongranulaat kunnen wel mieren lopen. Zie afbeeldingen hierboven. Ze graven een dun gangetjes aan de randen waar het kunstgras vaak tegen bestrating is gelegd. Door de sterkte van de ondergrond en het drukverdeeldoek heb je hier geen last van. De afbeelding hierboven is hoe de ondergrond er bij ons in de kunstgras showtuin uit ziet. Dit ligt al jaren zo en we hebben er geen last van en mieren maken niets kapot. De ondergrond is sterk genoeg.
Je zou mierenpoeder kunnen strooien maar mieren komen bijna altijd een keer terug. Wij adviseren dan om het gewoon zo te laten. Je hebt er geen last van aan de bovenkant van het kunstgras.
Geen zand van mieren en kale plekken meer in het gazon met kunstgras
Een mierennest zit in vele gevallen onder de grond in het zand. Mieren graven gangetjes en duwen het zand in een hoopje naar buiten. Je ziet ook gaatjes tussen de voegen van de stoep of het gazon. Met kunstgras gebeurt dit niet meer.
Ook kale plekken in het gras zie je vaak bij een mierenplaag. Door een mierennest onder het gazon heeft het gras op den duur onvoldoende voeding meer uit de bodem waardoor de grassprietjes afsterven. Gele dorre plekken zie je dan in het natuurgras.
Ook dat is met kunstgras niet aan de orde. Mieren kunnen niet door het kunstras heen graven en hebben ook geen voeding uit de zandsoort onder het kunstgrsa te halen. Er zijn chemische bestrijdingsmiddelen tegen mieren in de tuin te koop. Maar deze komen ook in het grondwater terecht en als je kinderen en huisdieren hebt dan is dit ook niet de ideale oplossing.
Kunstgras tegen mieren
Wanneer je kunstgras zelf legt of laat leggen is dit een goed alternatief voor echt gras. Optimaal genieten van een mooi, groen gazon, maar toch geen zorgen maken over mieren en mierennesten. De ondergrond is hierbij erg belangrijk. Wanneer dit geen organische ondergrond is hebben mieren geen bodem waar ze een nest kunnen maken. Het is daarbij erg belangrijk dat het kunstgras dus niet gelegd wordt op zwarte grond / aarde. Dit is in de basis niet goed omdat dit een instabiele ondergrond is welke snel zal zorgen voor verzakkingen. Daarnaast krijg je na enige tijd last van onkruid en mosvorming doordat dit een voedingsbodem is. Bovendien kunnen mieren in aarde goed graven en een nest bouwen. Wij van Garden Sense als kunstgrasspecialist leggen nooit kunstgras op zwart grond en raden dit af bij het zelf leggen van kunstgras.
Soorten kunstgras in de tuin.
Er zijn verschillende soorten kunsgras van Garden Sense welke allemaal zeer natuurgetrouw zijn en een goede kwaliteit kunstgras. Hierdoor gaat de keuze voor kunstgras niet ten koste van de sfeer en uitstraling in de tuin. Het kunstgras is zelfs nauwelijks van echt te onderscheiden! De verschillende soorten kunstgras uit ons assortiment zijn ieder anders. Allemaal groen maar er zit verschil in tint, dichtheid, lengte en structuur van de sprietjes. Bijvoorbeeld kunstgras GS Lumen, met veel bruin mosdraad in de mat oogt deze super natuurlijk!
Een prachtige tuin met een kunstgras gazon!
Het resultaat: een prachtig, groen en strak gazon waar je optimaal van kan genieten. Met minimaal onderhoud en geen last van mieren.