Mos en onkruid in kunstgras
Niets zo vervelend dan mos en onkruid wat in het kunstgras groeit. Mos groeit overal, vooral op de schaduwrijke plekken. Onkruid kan niet door de kunstgrasmat heen groeien. Je ziet het vaker aan de randen of op het kunstgras. Dit onkruid is dan ook niet geworteld en kan je gemakkelijk weghalen of wegvegen.
Hoe kan ik onkruid en mos in mijn kunstgras verwijderen?
Kunstgras schoonmaken kan makkelijk zijn. Maar wanneer er mos in uw kunstgras is gaan groeien, kan het schoonmaken van kunstgras om speciale handelingen vragen. Zit het mos nog maar een korte tijd op uw kunstgras? Dan is dit gemakkelijk te verwijderen omdat het nog niet erg vast gegroeid is. Eventueel is azijn te gebruiken om het mos te laten indrogen. Dan wordt het na enkele dagen en het mos uitgedroogd is makkelijker losgeborsteld worden. Echter kan het mos ooit te sterk in uw kunstgras zijn verweven.
4 stappen om zelf mos en onkruid te verwijderen in uw kunstgras
Mocht het mos al jaren in uw kunstgras aanwezig zijn, dan zal deze wat vaster zijn gegroeid. Hierdoor zijn er extra stappen nodig. Wat kan je zelf doen?
- Borstelen met een harde bezem
- Eventueel met azijn werken
- Viezigheid wegblazen met de bladblazer
- Eventueel (opnieuw) inzanden
Wanneer je het kunstgras borsteld met een harde straat bezem verwijder je al veel, vaak losliggend, vuil zoals bladeren en takjes. Je kan ook een bladhark gebruiken, het liefst een van kunststof. Wanneer er onkruid in het kunstgras groeit kan deze ook goed losgeborsteld worden. Het onkruid kan zich namelijk niet heel erg vast wortelen in het kunstgras en de mat heeft ook geen voedingsbodem waardoor onkruid vaak los in het kunstgras zit. Eventueel zou je met azijn kunnen werken. Wij hebben onze kunstgrassoorten daar uitvoerig op getest. Je kan het azijn dan een aantal dagen in de zon laten intrekken zodat het mos uitdroogt en het daarna gemakkelijk los te borstelen is.
Viezigheid en losliggend mos en onkruid kan met de bladblazer dan weggeblazen worden. Zorg dat je met de vleug mee blaast zodat je niet alles in het kunstgras blaast. Eventueel kan er opnieuw ingezand worden met instrooizand waar nodig.
Hieronder zie je op een filmpje dat het onkruid niet vast zit in de kunstgrasmat en het gemakkelijk te verwijderen is. Je ziet dat het er niet hard aan getrokken hoeft te worden om het met wortel en al uit het kunstgras te halen.
Laat een bedrijf mos en onkruid verwijderen uit het kunstgras.
Wil jij je kunstgrasmat laten onderhouden voor het mos en onkruid door een bedrijf? Vraag dan een onderhoudsbeurt aan. In het kort wat we dan doen:
1. Mos behandelen en los borstelen met een harde bezem en speciale moskop
Mos kan behandeld worden waarna het indroogt. Dan kunnen we met deze specials moskop het mos uit het kunstgras krassen. Daarna los borstelen met de harde bezem.
Deze speciale machine zie je niet vaak. Het lijkt er ook op dat het veel te grof en te scherp is maar in tegendeel. Wij werken al jaren met deze kop en het werkt fantastisch.
2. Al het mos en viezigheid uit het kunstgras zuigen of blazen
Nadat het mos in uw kunstgras is losgeborsteld, moet het worden opgeruimd. Garden Sense zorgt zelf voor een industriële stofzuiger, die ervoor bestendig is om al het mos netjes op te zuigen. Ook het zand wat tussen het kunsgras ligt wordt opgezogen. Dit doen we omdat als het mos hardnekkig in uw kunstgras is verweven, de mossporen door heel de kunstgrasmat zijn verspreid en ook in het zand zitten. Door alles netjes op te zuigen, is de kunstgrasmat grondig gereinigd. Daarnaast gebruiken we een proffesionele bladblazer om viezigheid weg te blazen.
3. Opnieuw inzanden van kunstgras
Als het kunstgras is schoongemaakt, kan het inzanden van kunstgras beginnen. Hiervoor gebruikt Garden Sense kunstgras instrooizand. Het aantal kilo aan zand hangt af van de kunstgrassoort waarvoor gekozen is.
4. Kunstgras opborstelen met een speciale kunstgrasborstelmachine
Bij Garden Sense beschikken we over een speciale borstelmachine die met veel kracht al het mos van uw kunstgras verwijderd. Deze borstelmachine heeft een speciale borstel voor kunstgras, zodat de kunstgrasmat niet beschadigd wordt. Nadat het kunstgras is ingezand met schoon kunstgras instrooizand, moeten de kunstgrassprieten omhoog geborsteld worden voor een natuurlijk ogende kunstgrasmat te krijgen. Het opborstelen doet Garden Sense met een kunstgrasborstelmachine. Tijdens het opborstelen van het kunstgras valt het instrooizand goed tussen de sprieten waardoor het instrooizand voor maximale ondersteuning zorgt.
Maar voorkomen is beter dan genezen!
Het is verstandig om kunstgras eens per jaar goed na te lopen. Controleer randen, lijmnaden en kijk of er nog voldoende instrooizand aanwezig is. Waar nodig kan dit vernieuwd of bijgevuld worden. Borstel het kunstgras goed op met de harde kunstgrasbezem. Kunt u dit niet zelf doen? Wij doen het onderhoud van kunstgras graag voor u. U hoeft alleen het kunstgras onderhoudsformulier in te vullen, waarna wij contact met u opnemen.
Lees hier meer informatie over kunstgras onderhoud en het schoonmaken van kunstgras of neem contact met ons op.