Tips bij het leggen van kunstgras
Steeds meer mensen overwegen om kunstgras te kopen en aan te leggen. Maar het blijft voor velen een vraag of ze het eventueel ook zelf kunnen installeren.
De 5 belangrijkste tips bij de aanleg van kunstgras
- De ondergrond is SUPER belangrijk
- De legrichting van het kunstgras ook wel vleug genoemd heeft aandacht nodig
- Het snijden en om maat maken van de kunstgrasmat
- Het vastzetten van het kunstgras
- De juiste manier van verlijmen
Tips over de ondergrond van kunstgras
Misschien wel de belangrijkste tip; de kunstgras ondergrond. Deze moet vlak, stabiel en waterdoorlatend zijn. Zo blijft het kunstgras goed en mooi liggen voor de komende jaren. Het kiezen van de juiste zandsoort voor de ondergrond is stap 1. Daarna het goed aantrillen met een trilplaat en het egaliseren en vlakken met een lange lat.
Daarna kan je het drukverdeeldoek plaatsen. Heb ik een stabilisatiedoek, geotextiel of drukverdeeldoek nodig? Er bestaan verschillende soorten doek voor onder het kunstgras. Wij leggen je graag het verschil uit.
Tips over de legrichting van kunstgras
Kunstgras heeft een vleug. Dit betekend dat er een sprietrichitng in kunstgras zit. In het tuftproces van kunstgras worden de sprieten door een mat geweven, net zoals bij tapijt gebeurt. Daarna wordt het kunstgras op rollen gerold. Hierdoor worden de sprieten in één richting geduwd en op de rol geperst. Wanneer je het kunstgras uitrolt zie je dat de grassprieten plat liggen. Wanneer je deze opveegt met je hand voel je dat je ze omhoog stuurt en zie je dat er een richting in de spriet zit. Het is het mooiste om kunstgras zo te leggen dat de sprieten naar de zichtkant toe wijzen, dus bijvoorbeeld naar het huis en/of terras. We snappen dat het erg moeilijk is om dit te bepalen en wij helpen je hier graag bij!
Tips bij het snijden van kunstgras
Het snijden van kunstgras, tja, dat blijft een dingetje. Vaak wordt het kunstgras namelijk van bovenaf gesneden wat voor ons een no-go is! Wanneer je het kunstgras op maat wil snijden en je doet dit vanaf de bovenkant dan snij je aan de rand de sprieten door waardoor je een rafelrandje krijgt. Wanneer je dit vanaf de onderkant van het kunstgras doet dan laat je de polen en de sprieten heel zodat je een mooi afgewerkte rand krijgt.
De meningen over welk soort mes te gebruiken zijn verdeeld. De meeste kunstgras leggers van ons gebruiken een plat mes. Maar ook een haakmes of tapijtmes kan gebruikt worden.
Tips over het vastzetten van kunstgras
Kunstgras vastzetten zodat het o.a. niet kan wegwaaien kan met kunstgrashaken of instrooizand gedaan worden. Gemiddeld raden wij aan om een kunsgrasmat in te zanden met tussen de 7-14 kg zand per vierkante meter. Dit is geen gewoon zand maar rondgedroogd en gebrand zand. Ook zetten wij het kunstgras aan één lengte en één breedte zijde vast met haken. Dit zorgt ervoor dat het kunstgras niet helemaal vast ligt en gaat plooien maar toch strak blijft liggen.
Tips bij het verlijmen van kunstgras
Ook het verlijmen van kunstgras blijft een spannend en precies werkje. Wanneer je je goed laat informeren en uitleggen hoe je dit moet aanpakken en met de juiste kunstgraslijm werkt komt dit zeker goed. Het is niet zomaar vastplakken en klaar maar je moet het kunstgras eerst 'schoon snijden' zoals ze dat noemen om een mooie lijmnaad te kunnen maken. Het verlijmen van kunstgras kan je ook goed zelf, wij leggen graag uit waar op te letten zodat het goed gebeurt.
Toch gebruik maken van legservice?
Wanneer je twijfelt of je het kunstgras zelf wil gaan leggen kan je ook gebruik maken van onze legservice. Het kunstgras laten leggen door een van onze specialisten zodat je met een gerust hart alles uit handen kan geven.
Benieuwd? Breng eens een bezoekje aan onze kunstgras showtuin!