Veel gemaakte fouten bij het leggen van kunstgras
Kunstgras leggen is niet erg moeilijk maar het vergt wel enige voorbereiding. En toch worden er veel fouten gemaakt bij het zelf installeren van kunstgras. Door rekening te houden met een paar kleine tips kunnen veel van deze fouten voorkomen worden zodat u een perfect gelegd kunstgrasgazon heeft.
Slechte kwaliteit kunstgras
We krijgen regelmatig mensen in onze showtuin welke in het verleden ergens kunstgras gekocht hebben maar destijds niet gelet hebben op kwaliteit en eventuele garantie. Het kunstgrasgazon is hierdoor niet mooi.
De oorzaak ligt meestal bij het kunstgras en dit begint bij de productie ervan. Dit kan betekenen dat het kunstgras gemaakt is in een fabriek waar de machines te weinig gecontroleerd worden waardoor de constante kwaliteit verdwijnt. Hierdoor ontstaan kunstgras soorten waar fouten inzitten, dit wordt b-keuze kunstgras genoemd. Dit kunstgras wordt niet gekocht door gespecialiseerde leveranciers maar wordt door handelaren tegen dumpprijzen verkocht. Vaak wordt hier ook geen garantie op gegeven. In tegenstelling tot kunstgras wat gespecialiseerde kunstgrasbedrijven aanbieden met meestal 10 jaar UV-garantie of meer. Bekijk de markt goed en kies niet gelijk voor een goedkoop product! Vaak geldt; Goedkoop = Duurkoop!
Dit zijn John, Tim, Yoni en Sjoerd; de kunstgrasspecialisten! Zij weten alles over kunstgras en het leggen van een kunstgrasmat.
Waar moet je op letten?
Wat zijn belangrijke punten die niet fout mogen gaan?
Hoe krijg is die 10 als eindresultaat?
Maak kennis met ons team in onze kunstgras showtuin in Oirschot.
Wij geven advies voor de beste keuze van welke kunstgrasmat bij je situatie past. Geven advies, service, garantie, jarenlange kennis en ervaring en bovendien vakmanschap!
Onvoldoende voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk! Om u goed voor te bereiden kunt u op het internet lezen over hoe het kunstgras zelf te leggen. Daarnaast zou u uitleg kunnen vragen bij een kunstgras dealer. Het beste is een bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van kunstgras en dan ook het installeren hiervan. Daarnaast is het belangrijk dat u naast het kunstgras ook de bijbehorende materialen bij de hand heeft. Deze benodigdheden zijn:
- Kruiwagen en scherpe schop om oude gazon en grond af te voeren.
- Nieuwe stevige, waterdoorlatende ondergrond zoals bestratingszand of granulaat.
- Opsluitbanden voor eventuele opsluiting van het grondbed.
- Trilplaat om het grondbed aan te trillen.
- Drukverdeeldoek
- Indien nodig kleefband of lijmband met kunstgraslijm.
- Een schep stanleymes
- Een harde bezem Instrooizand om het kunstgras in te strooien (indien gewenst)
- Kunstgras pinnen (indien gewenst)
Handige tip! Download de leginstructies van onze website zodat u tijdens het leggen de stappen kunt volgen.
Een verkeerde ondergrond
De keuze van de ondergrond bepaald hoe het kunstgras er de komende jaren uit ziet en hoe het ligt in de tuin. Om jarenlang te kunnen genieten van het kunstgras is een stevige, stabiele, vlakke en waterdoorlatende ondergrond van belang! Wanneer de zwarte grond en het oude gazon niet voldoende worden weggehaald zien we dat het kunstgras in de loop der jaren verzakt. Dit omdat de zwarte grond verzakt en het kunstgras zich vormt naar de ondergrond. Vaak wordt er te weinig aandacht besteed aan de keus en installatie van de nieuwe ondergrond. Een goede kunstgras ondergrond bestaat uit een zandbed van geelzand van zeker 10 cm in combinatie met dik drukverdeeldoek of een zandbed van 6 cm bestratingszand of granulaat in combinatie met drukverdeeldoek. Dit zandbed dient goed aangetrild te worden met een trilplaat en daarna geëgaliseerd met een uitvlaklat. Dit zorgt ervoor dat het kunstgras strak en mooi gelegd kan worden.
Drukverdeeldoek zorgt voor het stabiliseren van de ondergrond zodat er geen deuken en putten in het kunstgras komen bij belasting door bijvoorbeeld spelende kinderen, tuinmeubilair of een zwembadje. Heb je een kunstgras stabilisatiedoek, geotextiel of drukverdeeldoek nodig? Onze mening; Ja!
Snijden van kunstgras
Kunstgras kunt u het beste kopen op een iets grotere maat dan nodig zodat u het op maat kunt snijden langs de borders en bestrating. Hierdoor snijdt u het kunstgras precies passend. Vaak wordt het kunstgras van bovenaf gesneden waardoor je de sprieten er ook af snijdt. Dit zorgt voor een lelijke rand. Snijd het kunstgras daarom altijd van onderaf! Dit zorgt ervoor dat de sprieten heel blijven en het kunstgras mooier oogt. Zorgt altijd voor een scherp stanleymes welke u vervangt wanneer deze iets bot is door de rug van het kunstgras. Een scherp mes snijd altijd beter, rechter en fijner.
Lijmen van de kunstgras naad
Het verlijmen van twee stukken kunstgras van dezelfde soort komt vaker voor. Dit omdat de kunstgras rol meestal 4 meter breed is. Wanneer de tuin 780 cm breed is, zijn er dus twee stukken nodig van 400 cm breed welke aan elkaar gelijmd worden. Dit gebeurt met kleefband of lijmband met kunstgras lijm. De keuze van de lijm hangt af van de situatie waar het kunstgras voor dient. Een kleine lijmnaad van twee meter in een tuin waar het kunstgras bijna niet ‘gebruikt’ wordt, kan gemakkelijk gelijmd worden met kleefband. Een tuin met een lijmnaad van acht meter wat dient als speelgras voor de kinderen kan het beste gelijmd worden met lijmband en vloeibare lijm. Het lijmen is een vak apart! Vast is vast dus het moet in een keer goed! Ligt de lijmnaad zonder deze vast te plakken niet mooi? Verleg het kunstgras dan of snij een gehele pool eraf zodat de overloop bijna onzichtbaar overloopt.
Lees meer over 'Hoe lijm je kunstgras aan elkaar?'
Inzanden van het kunstgras
Er wordt vaak reclame gemaakt met; ‘Kunstgras zonder instrooizand!’. Dit kan uiteraard, het kunstgras heeft niet perse instrooizand nodig. Maar het zorgt wel voor een stevigheidslaagje tussen de vezels van het kunstgras waardoor de sprieten mooi rechtop blijven staan. Het zand zorgt voor een stevigheidslaagje onder in de mat. Daarnaast zorgt het instrooizand ook voor gewicht op de kunstgrasmat waardoor het kunstgras strak blijft liggen en niet opwaait. Dit kan uiteraard ook met kunstgraspinnen vastgezet worden maar wij zijn daar geen voorstander van. Wanneer u het met pinnen vastzet en het kunstgras toch iets 'beweegt', dan kan de kunstgrasmat dat niet en gaat deze plooien. Wanneer dit het geval is hoeft u alleen de kunstgraspinnen eruit te halen. Zodoende is het inzanden met instrooizand zeer aan te raden! Dit instrooizand zie je niet terug en spat niet op. Alleen speciaal gedroogd en rondgebrand instrooizand is geschikt om het kunstgras mee in te zanden. Dit zit bij ons in dichte zakken van 25 kilo.
Komt u er niet helemaal uit met het leggen van uw kunstgras? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder. Lees meer over kunstgras leggen of bekijk onze bedrijfsvideo, waarin wij het proces doorlopen.