Wat moet er onder kunstgras
Onder het kunstgras moeten twee dingen aanwezig zijn: het juiste zandbed en een drukverdelend doek of geotextiel.
Een stevig zandbed en een stabilisatiedoek moeten onder het kunstgras.
De opbouw van kunstgras is erg belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat het kunstgras niet mooi ligt en blijft liggen wanneer de ondergrond niet in orde is. Het zand bed is het eerste wat gedaan moet worden en daarnaast samen met het drukverdeeldoek of stabilisatiedoek het belangrijkste. We bespreken stap voor stap wat er onder het kunstgras moet.
Ondergrond onder kunstgras
Wanneer u het kunstgras legt op een zand ondergrond is het belangrijk dat u de juiste zandsoort gebruikt. Zwarte grond moet afgevoerd worden. Zo ook alle wortels en het oude gazon mocht deze aanwezig zijn. Deze grond is verteerbaar en zal in de loop der tijd gaan verzakken. Het kunstgras zal daarop mee verzakken en dit willen we juist tegen gaan.
Wanneer de oude ondergrond verwijderd is dient er een nieuwe ondergrond aan gevoerd te worden. Dit kan geel of wit zand zijn maar nog stevige is granulaat. Dit granulaat is sterker dan geel zand en zal daardoor een stevigere en strakkere ondergrond geven. Wanneer je met een kruiwagen over een zandbed van geel zand rijd geeft deze een spoor na. Doet u dit bij granulaat dan zal deze niet tot nauwelijks een spoor achter laten. U kunt zich voorstellen dat dit ook zo is wanneer er kinderen op spelen, mensen over lopen of een loungeset of zwembad geplaats wordt.
Deze ondergrond dient goed aangetrild. Zo wordt de laag compacter en zal deze in de toekomst niet na zakken. Daarna egeliseren zodat het zandbed overal even strak ligt. De ondergrond dient gemiddeld 1 tot 2 centimeter onder de bovenrand van de bestrating uit te komen. Dit geeft een mooie ruimte om het drukverdeeldoek/geotextiel en kunstgras te plaatsen.
Geotextiel of stabilisatiedoek
Wanneer kunstgras gelegd wordt op een zandondergrond dient er tussen het kunstgras en de ondergrond een stabilisatie doek te komen. Dit kan geotextiel zijn, drukverdeeldoek, valdemping of shockpad. Aan de hand van de situatie en het gebruik van het kunstgras wordt bepaald welk drukverdelend doek het beste onder het kunstgras kan worden gelegd.
Wanneer er intensief gespeeld gaat worden op het kunstgras raden wij het drukverdeeldoek aan. Dit doek ik dikker en zwaarder van kwaliteit dan het geotextiel. Valdemping wordt vaak geplaatst rondom speeltoestellen bij scholen en gemeentes. Het zand bed dient dan lager uit te komen omdat dit materiaal dikker is.
Kunstgras ondergrond zelf leggen of laten leggen?
Kunstgras leggen vergt aandacht. De ondergrond onder het kunstgras kan u zelf verzorgen. Oude grond afgraven en afvoeren, nieuwe ondergrond aanvoeren, trillen, egaliseren, drukverdeeldoek of geotextiel plaatsen en de opbouw van de ondergrond onder het kunstgras is perfect. Wanneer u geen materiaal heeft, geen zin of geen tijd om dit zelf te doen, bieden wij de mogelijkheid om dit uit te laten voeren door onze vakmannen. Door een offerte aan te vragen of langs te komen in onze kunstgras showtuin kunnen wij u een goed advies geven. Beslist u om hetgeen zelf te leggen dan maken wij het iets gemakkelijk door onze leginstructies welke u kunt downloaden.
Wordt de tuin verzorgd door de hovenier en ook graag kunstgras van Garden Sense in de tuin? Uiteraard is dit ook mogelijk. De kunstgras ondergrond kan door ons verzorgd worden of door de hovenier zelf. In onderstaande video werken we samen met een hovenier om het geheel te verzorgen in een particulieren tuin in Brabant.