Wat te doen aan kunstgras wat plat ligt
De veel verschillende soorten kunstgras hebben allemaal een andere samenstelling. Zo heeft de een sprieten van 40 millimeter en de andere maar van 20 millimeter. Ook het aantal sprieten per vierkante centimeter geeft verschil. U kunt zich voorstellen dat elke soort kunstgras in combinatie met het gebruik en hoe deze gelegd is door de jaren heen kan veranderen.
Wat zijn de redenen dat kunstgras plat kan gaan liggen?
- Geen gebruik van instrooizand bij het leggen van het kunstgras
- Keuze voor de juiste kunstgras ondergrond
- Geen juiste soort kunstgras gekozen voor uw situatie
- Kunstgras van mindere kwaliteit gekozen
- Zware belasting op kunstgras
- Niet onderhouden van het kunstgras
Niet ingezand bij het leggen van het kunstgras
Instrooizand is de beste vriend van kunstgras! We horen wel eens dat men kunstgras koopt waar geen instrooizand in hoeft. Dit hoeft uiteraard ook niet maar het biedt wel veel voordelen welke de levensduur verlengen:
- Het instrooien van het kunstgras zorgt ervoor dat een laagje stevigheid onderin de grasmat ontstaat.
- Dit zorgt ervoor dat de sprieten mooi rechtop blijven staan.
- Daarnaast geeft het gewicht op de mat, waardoor deze strak en zonder plooien blijft liggen.
Het zand is speciaal gedroogd en rond gebrand en zal bij het invegen meteen onderin de grasmat verdwijnen. Speelgras moet altijd worden "ingezand", meer kilo's per vierkante meter dan landscaping grass. Speelkunstgras wordt intensief gebruikt, dus het zand geeft steun. Dit bewijst dat het "inzanden" van kunstgras alleen maar goed is. Bij kunstgras voor in de tuin gebruiken we 5 tot 12 kilo per vierkante meter, dit ligt aan de soort kunstgras welke gekozen word.
Keuze voor de juiste ondergrond
De juiste ondergrond onder kunstgras is erg belangrijk! Deze dient stevig en waterdoorlatend te zijn. Wij gebruiken altijd granulaat als ondergrond. Dit is erg sterk wanneer deze wordt aangetrild en laat het water goed door. Geel zand kan ook gebruikt worden maar de onderlaag dient dan dikker te zijn dan bij granulaat. Daarnaast dient de onderlaag goed aangetrild en geëgaliseerd te worden zodat het kunstgras strak en netjes ligt.
Geen juiste soort kunstgras gekozen voor uw situatie
Elke situatie is anders. Een voortuin waar zelden iemand overloopt of een achtertuin waar dagelijks door 3 kinderen op gespeeld wordt met een trampoline en speeltoestel.. Naar beide situaties dient een andere soort kunstgras gekozen te worden. Laat u goed adviseren en denk daarbij ook aan de toekomst! Misschien heeft u nu nog geen kinderen maar een goede kwaliteit kunstgras gaat bij normaal gebruik en onderhoud zeker 10 tot 15 jaar mee! Dus denk aan de toekomst!
Kunstgras van mindere kwaliteit gekozen
Er zijn verschillende kwaliteiten kunstgras waardoor het soms lastig is om te ontdekken welke soort de juiste is voor uw situatie. Laat u daarom goed adviseren en ga eens langs bij een kunstgras showtuin. Bij ons in de kunstgras showtuin laten wij u de verschillen zien en kunt u dit ook goed voelen. Zo krijgt u een beter beeld hoe de verschillende soorten kunstgras tot stand komen en waar de verschillende prijzen vandaan komen.
Kijk daarnaast goed naar de garantie welke wordt gegeven op uw kunstgras. Geen garantie betekend vaak een mindere kwaliteit product.
Let ook op de aanwezigheid van diverse stoffen zoals lood en cadmium. Deze zijn slecht voor het milieu. De producten van Garden Sensen zijn allemaal lood- en cadmiumvrij, dus milieu- kind- en diervriendelijk.
Zware belasting op kunstgras
Wanneer kunstgras zwaar belast wordt, bijvoorbeeld doordat er een bloempot op gestaan heeft, zal het kunstgras door het gewicht van deze pot plat gaan liggen. Dit is gemakkelijk op te borstelen met een gewone harde bezem. Zo borstel je de lucht weer tussen de prieten zodat ze weer rechtop gaan staan.
Ook na het plaatsen van een zwembad, groot of klein, zal het kunstgras plat gaan liggen. Het water is immers te zwaar voor de sprieten. Wanneer het zwembed weggehaald wordt laat het kunstgras dan even voor wat het is. Zo kan deze van zichzelf alweer wat vorm krijgen. Daarna help je de sprieten door met een harde bezem tegen de sprietrichting in de vegen. Ga niet alle kanten in borstelen, zo kan je de spriet 'beschadigen'. Bij speelgras kan er gekozen worden om kunstgras valdemping te gebruiken.
Niet onderhouden van het kunstgras
Kunstgras is niet onderhoudsvrij maar onderhoudsarm. Kunstgras heeft elk jaar even onderhoud en aandacht nodig. Kijk of er voldoende zand in het kunstgras aanwezig is, vul dit eventueel aan. Gebruik hiervoor het juiste instrooizand, gezuiverd en rond gebrand. Diverse kunstgras benodigdheden zijn bij ons verkrijgbaar.
Wat kan ik doen aan mijn kunstgras dat plat ligt?
Wat kan je doen aan je grasmat om de sprieten weer rechtop te krijgen?
- - Borstelen met een harde bezem
- - Borstelen met een mechanische machine
- - (Extra) Inzanden met instrooizand
- - Kijken welke zware belasting het kunstgras heeft
Door het kunstgras te borstelen met een harde bezem veeg je de sprieten weer omhoog. Dit kan met een normale harde straatbezem. Het is het beste om tegen de sprieten in de borstelen. Dus tegen de vleug van het kunstgras in. Wil je weten wat de vleug is en hoe je dit kan zien? Wij leggen het je uit in ons blog over Wat is de vleug van kunstgras?
Mocht je niet genoeg kracht kunnen zetten met de hand, dan zou je een mechanische borstelmachine kunnen gebruiken. Deze kan je bij ons huren en het zelf uitvoeren. Vul even het contact formulier in en vraag naar de mechnische borstelmachine en we reserveren deze voor je op de gewenste dag.
Je kan er ook voor kiezen om ons met de grote mechanische borstelmachine te komen. Dan voeren we een onderhoudbeurt uit waarbij we het kunstgras ook kunnen schoonmaken, opborstelen en inzanden waar nodig. We checken ook gelijk op eventule mankementen. Zo kunt u langer van uw kunstgras genieten!
Wanneer het kunstgras is ingezand met instrooizand bij het leggen van de grasmat dan kan je dit jaarlijks controleren. Het zand verdwijnt niet zomaar. Maar we horen wel dat sommige af en toe het kunstgras stofzuigen. Dan wordt het zand er natuurlijk ook uitgezogen. Je zou het dan opnieuw kunnen inzanden met instrooizand. Deze zakken zijn bij ons verkrijgbaart voor €8,95 per zak van 25kg.
Wanneer het kunstgras zware belasting heeft zoals een glijbaan of zwembad, speelhuisje of trampoline. Dan raden wij aan om het kunstgras elk jaar een goede onderhoudsbeurt te geven om het in optimale conditie te houden. Dit houdt in dat je elk jaar controleert op mankementen, voldoende instrooizand, de ondergrond en het kunstgras een goede borstelbeurt geeft.
Het filmpje geeft een indruk over hoe de mechanisch borstelmachine het kunstgras opborsteld
Wanneer je kunstgras plat ligt kan je het onderhoude of een onderhoudsbeurt laten uitvoeren
Kortom; door aandacht voor uw kunstgras gaat het kunstgras langer mee en zal het mooier blijven. Uiteraard is het ook belangrijk hoe het gelegd wordt. Juiste ondergrond en materialen zorgen voor een langere levensduur. Informatie over de verschillende mogelijkheden om uw kunstgras een boost te geven? Bezoek de kunstgras showtuin of neem contact op, wij helpen graag. Hieronder een sfeerimpressie van de showtuin en kunstgras winkel.