Heb ik een kunstgras stabilisatiedoek, goetextiel of drukverdeeldoek nodig?
Kunstgras is steeds populairder voor particulieren. Een aantal jaar geleden was het nog niet heel gewoon om de achtertuin te voorzien van kunstgras. Het werd vaak toegepast als makkelijke oplossing in plaats van mooie oplossing. Inmiddels zijn de voordelen van kunstgras niet meer op een hand te tellen. Een belangrijk punt is dat kunstgras er tegenwoordig net echt uit ziet. Het is nauwelijks te onderscheiden van echt gras. Maar de aanleg heeft wel wat aandacht nodig. Onder andere het plaatsen van een drukverdeeldoek, geovlies of stabilisatiedoek. Wat ons betreft een onmisbaar product!
Het zorgt voor een goede verdeling van de drukpunten bij bijvoorbeeld lopen, spelen, het plaatsen van een zwembad of een ligstoel op de kunstgrasmat. Het is belangrijk dat de ondergrond vlak en stabiel is en blijft!
Ook beschermt het doek de achterkant van het kunstgras. Dit product is niet te vergelijken met een gewoon worteldoek.
Wat is het verschil tussen worteldoek en geotextiel, stabilisatiedoek, geovlies en drukverdeeldoek onder kunstgras?
Stabilisatiedoek is een overkoepelende benaming voor alle soorten doek voor onder kunstgras. Geotextiel en geovlies zijn hetzelfde product alleen met een andere benaming. Drukverdeeldoek is een dikkere variant. Met een dikkere variant bedoelen we meer gram per vierkante meter, dus sterkere kwaliteit.
Worteldoek is een geweven product. Alle andere doeken zijn non-woven producten, dus geperst. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond onder kunstgras stabiel blijft. Als je geen stabilisatiedoek zou plaatsen dan heb je een grote kans dat er bobbels in de ondergrond komen door spelen, stoelen, zwembaden etc.
In de meeste gevallen bij een tuin met een kunstgras siergazon is een geotextiel voldoende. Uit ervaring weten wij dat je door de jaren heen toch dingen op het kunstgras gaat zetten, er kinderen worden geboren, kleinkinderen of door de warme zomers een zwembad geplaats gaat worden. Denk bijvoorbeeld aan een loungeset of een trampoline. Daarom werken wij 90% met een drukverdeeldoek van 220-240gram per vierkante meter. Hierdoor heb je extra stevigheid en een goede verdeling van de druk.
Wat wij aanraden om te gebruiken is afhankelijk van jouw situatie en het gebruik van het kunstgras. In alle gevallen is het aan te raden om er iets onder te leggen, tenzij je kunstgras legt op tegels, bestrating of stenen. Of denk aan een balkon en een dakterras. Laat je goed adviseren door de kunstgrasexpert en kom eens langs in onze showtuin waar je de verschillen kan zien.
Kan ik ook worteldoek onder kustgras leggen in plaats van drukverdeeldoek of geotextiel?
Een worteldoek leggen onder kunstgras wanneer je het in de tuin legt is niet aan te raden. Dit worteldoek heeft geen toegevoegde waarde in de opbouw van de ondergrond. Het drukverdeeldoek of geotextiel wordt toegepast om ervoor te zorgen dan de drukpunten op het kunstgras verdeeld worden. Dat is een eigenschap die worteldoek onder kunstgras niet heeft.
De voordelen van een geotextiel en drukverdeeldoek onder kunstgras
- Makkelijk op maat te maken
- Maar een paar millimeter dik
- Waterdoorlatend materiaal
- Zorgt voor een mooie egale en stabiele ondergrond onder het kunstgras.
- Zorgt ervoor dat er geen oneffenheden in het kunstgras komen.
- Het verdeelt de druk van speeltoestellen of een stoel, waardoor de ondergrond wordt beschermd en deze vlak blijft
- Het doek beschermt de achterkant van de kunstgrasmat, de backing.
- Het doek houdt ook onkruid tegen.
Kortom; Wij raden altijd een doek onder het kunstgras aan.
Drukverdeeldoek, geotextiel, geovlies en stabilisatiedoek wordt bij Garden Sense standaard geleverd op een breedte van 4 en 2 meter breed. Het doek is een geperst vlies wat 250 gram per vierkante meter weegt. Super sterk dus!
De lengte kan je zelf bepalen afhankelijk van de benodigde afmeting. We hebben dit altijd op voorraad en het kost €2,95/m². Nog meer weten over wat dit drukverdeeldoek kan betekenen voor jou?